שופרסל כנראה לא צריכה יועץ עסקי, ואתם הרי לא שופרסל, אתם הרי המנהלים ובעלי המניות בחברה או בעסק שלכם, אם כך אתם תוהים מה החידוש בכותרת המאמר, מדוע אנו מבלבלים לכם את המוח במובן מאליו.
אז זהו. אתם לא שופרסל, אבל שופרסל היא עילה טובה להסב את תשומת ליבכם לתחום הכי חשוב בעסק או בחברה שלכם, תזרים המזומנים של העסק. מדוע אם כן אנו מציינים בכלל את שופרסל ? כי היא מקרה מעניין וייחודי שממנו נוכל יחדיו ללמוד על העסק שלכם, לפעול באופן מושכל, כך שלא תקלעו למצבים מהם קשה לצאת, פערי עיתוי בתזרים המזומנים, צורך דחוף בהזרמת הון מהבית או ממקורות חיצוניים, והכול בדחיפות, כך שממילא הוא יהיה יקר יותר מתכנון סדור ומאורגן.
הון חוזר שלילי, יש מצב ?
לפני שנציב זרקור על העסק שלכם, אנחנו רוצים לדון בהיבטים פיננסיים שמשותפים לעסקים וחברות, ובראשם הון חוזר בעסק ותזרים המזומנים שלו, ואתם בכללם.
הון חוזר בעסק או בחברה מוגדר כהפרש, חיובי או שלילי, בין הנכסים השוטפים של העסק לבין ההתחייבויות השוטפות של העסק, כאשר טווח הזמן להגדרת נכס או התחייבות שוטפת הוא עד טווח זמן של שנה, תחת ההנחה כי בטווח הזה הנכס או ההתחייבות יגיעו לכלל מימוש או פירעון.
התחייבויות שוטפות כוללות את ההלוואות קצרות הטווח בבנקים, את הספקים, זכאים שונים כמו ממוסדות או וכיוצא בזה. אל מול ההתחייבויות השוטפות ישנם נכסים שוטפים, יתרות מזומנים בבנקים, פיקדונות לטווח קצר, לקוחות שטרם שלמו ומלאי של החברה, שגם הוא בטווח של שנה יימכר.
אם כן, הנכסים השוטפים פחות ההתחייבות השוטפות מציגים את ההון החוזר בעסק, את העודף התזרימי שמאפשר לעסק שלכם להתגלגל ולהתפתח. מדוע הזכרנו ברישא את שופרסל ? כיון שהיא מקרה מיוחד שמתקיים בחברות ועסקים נוספים מסוגה. לשופרסל יש הון חוזר שלילי, אבל אנו מטיחים לכם שמצבה טוב, ויעיד מחיר מניותיה בבורסה.
למרות שיש לה הון חוזר שלילי, מצבה כלל אינו בכי רע, אך בהתאם לכללים שניסחנו קודם, היא בעלת הון חוזר שלילי. רווחית, צומחת (רק לאחרונה רכשה את רשת ניופארם ) ואנו משערים שגם תמורת 5% מהמחזור של שופרסל, הייתם מתחלפים איתה.
עיתוי הוא שם המשחק
עיתוי מועד התשלומים לספקים אל מול עיתוי מועד התקבולים מלקוחות, הוא שם המשחק. שופרסל כמו רשתות תחנות הדלק למשל, מקבלת מהלקוחות, מאתנו, את התשלום באופן מיידי, או ב- 2-3 תשלומים (שמהר מאוד מצטרפים לתשלומים קודמים שלנו כך שבפועל רוב הרכישה משולמת אצל רוב הלקוחות במזומן) בעוד שלספקים היא משלמת בטווח של 90-120 יום או יותר. באופן שוטף, כול חודש שופרסל בעצם משלמת עבור מלאי וסחורה שרכשה, נניח 3 חודשים קודם לכן. הספקים ממשיכים לספק לה סחורה כיון שהם סמוכים ובטוחים כי בחודש הבא יקבלו תקבול עבור הסחורה שנקנתה 120 יום קודם לכן וחוזר חלילה.
זוהי גיזת הזהב של הרשת, המלאי שנרכש ונמצא במחסניה, ממומן רובו ככולו על ידי הספקים. בפועל, הפער התזרימי ברשת מבחינה מספרית חשבונאית, נסגר על ידי הספקים.
בשולי הדברים נעיר, כי הגם שהרווח החשבונאי של הרשת נאה, ואינו מסביר אינטואיטיבית כיצד הרשת מממנת את עצמה אם יש לה הון חוזר שלילי, צריך לזכור, שכיון שלרשת יש נכסי נדלן רבים, הפחת על אותם נכסים נרשם כהוצאה בדו"ח הרווח וההפסד של הרשת, ומקטין את הרווח. עם זאת פחת הרי ברור שאינו הוצאה תזרימית בפועל, אילו רישומים חשבונאיים שאינם יוצאים "מחשבון" הבנק של הרשת.
אתם הקברניט, אז אחזו בהגה תזרים המזומנים
ברי, כי כול עסק היה שמח להיות במצב בו מצויה שופרסל, כך שעיתוי התקבולים והתשלומים הוא כזה שמאפשר לממן גירעון בהון החוזר דרך ספקים או בעלי חוב אחרים.
זכרו, עסקים נופלים מסיבות שונות, אך אחת מהסיבות המרכזיות לנפילה של עסק או חברה, היא גירעון בהון החוזר ותזרים מזומנים שלילי, כך שכול חודש שעובר בעסק ה"חור" התזרימי גדל, ויש צורך דחוף לסתום את החורים בהלוואות יקרות או פתרונות נוספים אחרים.
גולדהמר יועצים, כאן בשבילכם. צלצלו עכשיו. אולי לא תהפכו להיות שופרסל, אך נסייע לכם בגיוס אשראי לעסקים בהתאם ללוח הזמנים הצפוי ובעלות מימונית סבירה, נארגן נכון את ההלוואות מבנקים, נגייס הלוואה בערבות מדינה, או פתרון אחר המתאים לעסק שלכם.