גיוס אשראי לעסק שלכם או לחברה הוא מהלך שיש לשקול ולתמחר היטב, כיון שעלותה של ההחלטה והשפעתה על תזרים המזומנים בעסק היא מהותית, והמציאות בשטח כמובן מורכבת אף יותר. מה גם שלעיתים מזומנות אנו פוגשים בעלי עסקים שמגייסים הלוואות או לוקחים אשראי מבנק או מקרן בערבות מדינה, בסד זמנים שבעצם כבר אתמול היו צריכים את הכסף. דע עקא, שהם מתלוננים על הריבית ועלות המימון.
פעמים רבות, שמענו טרוניות מסוג זה, אז כדאי אולי שנסביר ונאיר את המנגנון הכלכלי, את "היד הנעלמה" של השוק, שעומדת מאחורי עלות המימון.
חשוב להדגיש, כי גיוס אשראי, הלוואות לעסק מבנק, מימון מקרנות לעסקים, הלוואה מקרן בערבות המדינה, גיוס אשראי בבורסה באמצעות הנפקת אגרות חוב או באמצעות הנפקת הון מניות, כולם כולם, מתומחרים על פי אותם עקרונות, גם אם לא רואים את היד הנעלמה של השוק, המנגנון זהה.
בעל המאה קובע את שיעור הריבית
בואו נבחן זאת מצד אותם מקורות הון מהם אנו לווים את הכסף, בנקים, חברות מימון, שותף עסקי או גורם פרטי בשוק, בוחנים זאת תחת משתנה הסיכון. מהי התועלת שתצמח למלווה מהעסקה ומהו הסיכון הטמון בה, סיכוי מול סיכון.
ברי, שככול שהסיכון עולה התמורה אותה יבקש המלווה תגדל, הדוגמה הברורה לכך בשוק היא אורך חיי ההלוואה שאתם מבקשים, ושוב, אין הנפקות אם הלוואה היא מהבנק או באמצעות אגרת חוב שהנפקתם בבורסה. ככול שטווח הזמן גדול יותר, הסיכון של המלווה גדל בשל הקושי לחזות אירועים מקרו כלכליים שברור שישפיעו על החברה, שלא לדבר על אירועים וקשיים ברמת המיקרו, כשלים ושינויים בתחזיות העסקיות של הפירמה הלווה.
מכאן אפוא, ככול שטווח הזמן גדל, הסיכון עולה, והתמורה – שיעור הריבית על ההלוואה יגדל. לכן כאשר אתם בצד "הלא נכון" שלווה את הכסף, ברור שאתם מתרעמים על עלות גיוס האשראי לעסקים.
אם כך מדוע עלות גיוס האשראי או ההלוואות לעסקים קטנים אינה זהה תמיד? כיון שאת אומדן הסיכון בחלקו ניתן לחשב בכלים כמותיים, אך ממדים נוספים באותו סיכון הם סובייקטיביים, האם חברה שעוסקת בהשכרת נכסים בקניונים תמשיך לצמוח או הרווחיות תקטן בשל השפעת רכישות המוצרים ברשת האינטרנט, שלא לדבר על השפעת גל החום או הקור שצפוי אם בכלל, ומידת השפעתו על תפוקת הפרי של חברת מטעי הדר בבורסה על מחיר רכז התפוזים בבורסת הסחורות בשיקגו. מכאן אפוא, ברור כי כול אחד מהמלווים יאמוד את הסיכון בשיעורים שונים, ידרוש מחיר הון שונה על הסיכון, ויבקש תמורה שונה – שיעור ריבית שונה על כול הלוואה והלוואה, עד לנקודת שיווי המשקל בשוק ההון למגוון הנכסים.
מה תעדיפו, בית או כסף
היבט מעניין, בשולי הדברים, נוגע לעלות המימון והריבית אותה אתם תשלמו, היא השאלה מה עדיף, חברה עם יציבות פיננסית בעלת תזרים מזומנים חזק או חברה בעלת נכסים שמגבים את האשראי באמצעות שיעבוד הנכסים.
גם לכך אין תשובה אחידה. מלווים מסוימים יסכימו לתת אשראי לעסקים הגם שאין להם רווחיות יציבה ותזרים מזומנים חזק, אך ייסמכו על נכסים אחרים שיש לפירמה הלווה, ואחרים יעדיפו יכולת החזר יציבה, תזרים מזומנים חזק על פני נכסים, שחלילה במקרה של כשל אשראי אצל הלווה, יצטרכו לממש אותם.
בנוסף, רוב המלווים יבחנו את התזרים מפעילות שוטפת של הפירמה, מבלי להתחשב באירועים חד פעמיים דוגמת מימוש נכס או שיערוך נכסים, אך מה לגבי אלה המעדיפים לבחון זאת דרך צד הביטחונות ?
הרי כול עול ימים מבין, כי שעבוד בדרגה ראשונה על נכס מניב אינו דומה לשעבוד בדרגה ראשונה בהלוואת משכנתא שנטל פלוני. ייתר על כך, שיעבוד בדרגה ראשונה אינו דומה מבחינת סיכוייו של המלווה לשעבוד בדרגה שנייה או לשעבוד "פארי פאסו" , לאמור, שווה בשווה עם מלווה אחר.
סיכומו של דבר, נסו לתכנן את גיוס האשראי לעסקים שלכם מבעוד מועד, בדקו מהם הביטחונות הנדרשים מצדכם, אילו אפשרויות אחרות עומדות בפניכם, כאשר אתם זקוקים להגדלת מקורות ההון של העסק, ונסו להבין את הדרישות מצד המלווה. גם אם עלות מימון ושיעורי הריבית לא ישתנו, הבנת המנגנון אולי תעניק נחמה קטנה…
לייעוץ עסקי מקצועי שיצעיד את העסק שלכם בדרך למעלה צרו קשר עם גולדהמר יועצים 052-2465228.